Olej arganowy – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kosmetyce i kuchni

Olej arganowy to olej trudno dostępny, ponieważ otrzymuje się go z drzewa arganowego występującego tylko i wyłącznie w południowo – zachodniej części Maroka. Pozyskiwanie oleju jest pracochłonne, ponieważ wytwarza się go ręcznie. Ze względu na ograniczony dostęp do oleju, pracochłonny proces jego pozyskiwania, a także niezwykle cenne właściwości, olej ten nazywany jest „płynnym złotem Maroka”. Ma on wiele cennych właściwości zdrowotnych. Znalazł również zastosowanie w kosmetyce i kuchni.

Wyróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego:

  • spożywczy – wytwarza się go z prażonych nasion drzewa arganowego, ma on ciemnozłoty kolor oraz orzechowy smak i aromat;
  • kosmetyczny – tłoczy się go z ziaren nieprażonych, ma jasny kolor i dość kwaśny zapach.

Właściwości dla zdrowia

Olej arganowy to bogactwo NNTK, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W oleju arganowym znajdują się głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich kwas omega – 9 czyli kwas oleinowy. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe przede wszystkim obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi, jednocześnie podnoszą poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego czy zakrzepicy. Ponadto zapobiegają wystąpieniu choroby wrzodowej oraz zapobiegają kamicy żółciowej. W oleju arganowym znajdują się także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6. Działają one przeciwzapalnie, dlatego też wskazuje się, że można je podawać osobom chorym przewlekle, np. na chorobę Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy cukrzycę. Same kwasy omega – 6 przyczyniają się do poprawy pracy nerek, wątroby oraz centralnego układu nerwowego. Natomiast kwasy omega – 3 wspomagają pracę mózgu.

Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej arganowy zawiera witaminę E (w 100 ml oleju znajduje się jej aż 6 mg), związki fenolowe oraz karotenoidy, czyli substancje, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Substancje te chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki naszego ciała. Dzięki czemu substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce

Substancje znajdujące się w oleju arganowym charakteryzują się także właściwościami pielęgnacyjnymi. Witamina E oraz antyoksydanty zapobiegają procesom starzenia się skóry, dzięki czemu przeciwdziałają pojawianiu się zmarszczek oraz spłycają te, które już wystąpiły. Wobec tego, olej arganowy poleca się głównie do pielęgnacji skóry dojrzałej, zniszczonej oraz podrażnionej. Z kolei zawarte w oleju arganowym nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do regeneracji płaszcza hydrolipidowego naskórka, ponieważ uzupełniają braki składników tłuszczowych w skórze.

Ponadto olej arganowy chroni skórę przed działaniem słońca czy wiatru. Dlatego też powinny go używać osoby z suchą, wrażliwą skórą skłonną do podrażnień. Olej arganowy wspomaga także leczenie trądziku, ponieważ kontroluje wydzielanie sebum. Poleca się go również osobom z takimi schorzeniami, jak łuszczyca czy egzema. Można go również stosować w celu zredukowania rozstępów.

Olej arganowy sprawdzi się w walce z łupieżem. W tym celu należy go wcierać w skórę głowy, zabieg taki wzmocni również cebulki włosowe. Można go również stosować na całe włosy. Dzięki temu nasze kosmyki będą mocniejsze oraz gładkie i lśniące. Olej arganowy stosuje się również do pielęgnacji paznokci.

Zastosowanie oleju arganowego w kuchni

Olej arganowy przede wszystkim używa się do przyrządzania sosów i marynat. Ponadto może on stanowić dodatek do ryb bądź mięs. Olej arganowy nadaje potrawom europejskim orientalną nutę. Zaleca się go dodawać do potraw, tuż przed podaniem, dzięki czemu olej nie straci swych cennych właściwości. Nie poleca się używać oleju arganowego do smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *